Blog over opvoedzaken

Lees hier tips, verhalen en ervaringen van pedagoog Marlies Rekers.


En nú ga je luisteren!

‘Wat ik ook doe of zeg: mijn kind luistert voor geen meter. Pas als ik boos word en ga schreeuwen komt het in actie en zelfs dat helpt niet altijd’. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Luisteren is één van de meest voorkomende thema’s bij gesprekken met ouders in mijn praktijk.

Lees meer »

Dat lust ik niet!

Moeilijke eters, de meeste ouders kennen dit fenomeen, sterker nog: bijna bij de helft van de kinderen onder de vijf jaar komen eetproblemen voor. Het ene kind lust niets of eet heel weinig of alleen brood; anderen eten geen groente of vissen alle groene stukjes uit de pastasaus. En zo zijn er nog veel voorbeelden te noemen. Ouders zetten allerlei (creatieve) middelen in om hun kind aan het eten te krijgen. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Lees meer »

Ben je boos... Pluk een roos

Jonge kinderen zijn soms boos en opstandig. Dat is heel normaal. Dit gedrag is vaak een manier voor kinderen om hun grenzen te verkennen, hun emoties te uiten of om te reageren op frustraties die ze nog niet volledig kunnen begrijpen. Als ouder kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Deze tips helpen jou daarbij. 

Lees meer »

Op één lijn?

Als je met je partner een kind krijgt verandert dat jullie leven én relatie. Naast partners zijn jullie nu ook ouders. Samen een nieuwe wereldburger opvoeden tot een sociale, aardige, verstandige volwassene is een flinke klus. Veel ouders doen dit liever niet alleen. Maar ook samen opvoeden is een hele uitdaging.

Lees meer »

Zand proeven

Peuters zijn volop de wereld aan het ontdekken. Ze leren vooral door uitproberen: Hoe smaakt zand dat zo lekker door de vingers glijdt, wat gebeurt er als ik op dit knopje druk, wat zit er achter dit deurtje, of wat doet mama/papa als ik iets op de grond gooi? Ze doen het doen niet om je dwars te zitten, maar dit is hun manier om te leren, de wereld ontdekken. En daarin kunnen ze volhardend zijn.

Lees meer »