Blog over opvoedzaken

Lees hier tips, verhalen en ervaringen van pedagoog Marlies Rekers.


Slaap kindje, slaap: 5 slaaptips voor jouw kind

De zomer komt eraan! De dagen worden langer, de nachten korter. Ook slaapt je kind in deze periode vaak korter. Ongeveer een op de drie kinderen slapen tot hun vijfde jaar moeilijker in of niet door. Voldoende slaap is belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Maar slaap kun je niet afdwingen en dat kan lastig zijn. Als je kind slecht slaapt heeft dat impact op het hele gezin, omdat iedereen vermoeid raakt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind voldoende slaap krijgt en doorslaapt? Deze slaaptips helpen jou en je kind hierbij. 

Lees meer »

(Be)schermtijd voor je kind

Spitsuur vlak voor het eten: je kind begint om aandacht te vragen en je bent écht nog even bezig in de keuken. De televisie biedt uitkomst. Herkenbaar? Soms kan een filmpje kijken of wat spelletjestijd op de tablet fijn zijn voor ontspanning. Bijvoorbeeld als je kind ziek is, bij verveling in de vakantie of als kinderen continu aandacht vragen. Bovendien kan het ook leerzaam zijn. Maar hoeveel schermtijd is te veel? Harde regels hiervoor zijn er niet, maar er zijn wel richtlijnen die je kunt aanhouden. 

Lees meer »

Alleen spelen

Samen spelen is heel gezellig. Maar een kind moet ook zichzelf kunnen vermaken. Heeft jouw kind daar moeite mee? Hierbij wat tips om je kind op weg te helpen. 

Lees meer »

O denneboom...

December: vaak een gezellige maand, maar ook een drukke. Sinterklaas is nog maar net uitgezwaaid of de kerstdagen staan voor de deur, gevolgd door oud en nieuw met diners en bezoek aan oma en opa. Kinderen zijn daardoor ook wat drukker dan normaal. Iedereen is aan vakantie toe. Het is dan ook verstandig om tussen 5 en 24 december rust in te bouwen. Lees hier tips om de decembermaand goed door te komen. 

Lees meer »

Hoor wie klopt daar kinderen…

De Sint komt dit weekend weer in ons land. Een spannende tijd voor kinderen. Maar soms ook voor ouders: wanneer mag mijn kind de schoen zetten? M’n kind vindt het heel spannend. Hoe ga ik daarmee om? Wanneer vertel ik mijn kind de waarheid rond sinterklaas? Ik geef je tips voor een goede sinterklaastijd samen met je kinderen. 

Lees meer »