‘Wat ik ook doe of zeg: mijn kind luistert voor geen meter. Pas als ik boos word en ga schreeuwen komt het in actie en zelfs dat helpt niet altijd’. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Luisteren is één van de meest voorkomende thema’s bij gesprekken met ouders in mijn praktijk.
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je kind niet luistert. Je kind hoort je écht niet, of wil niet stoppen omdat het iets leuks doet. Je kind verzet zich omdat het steeds te horen krijgt wat níet mag, of snapt niet waarom het iets moet doen.
Zeven tips over luisteren
- Zorg dat je wéét dat je contact hebt en dat je kind je ook hoort. Roep niet van een afstandje, maar loop naar je kind toe, ga op ooghoogte zitten en zorg dat je contact maakt met je kind. Raak je kind even aan, zodat je de aandacht hebt.
- Vertel wat je van je kind verwacht, in plaats van benoemen wat je kind niet moet doen. Geef aan wat je wél wilt. Dus in plaats van 'Niet rennen' kun je beter zeggen 'Binnen lopen we rustig'. Positieve taal is minder afwijzend en het helpt je kind om te begrijpen wat er wordt verwacht.
- Geef met name bij jonge kinderen concrete opdrachten die klein en behapbaar zijn en laat je kind herhalen wat je hebt gezegd.
- Wees consequent en waarschuw niet eindeloos.
- Als je wilt dat je kind een opdracht uitvoert, stel dan niet een vraag waarop je kind ook 'nee' kan zeggen: dus niet: ‘Wil je je speelgoed opruimen?’, maar 'We gaan zo eten, dus ruim vast je speelgoed op'.
- Geef je kind positieve bevestiging op de momenten dat het luistert. Dit zal het zelfvertrouwen vergroten en aansporen om een volgende keer opnieuw het gewenste gedrag te laten zien.
- Blijf zelf rustig en geduldig. Een beetje humor kan ook helpen.
Worstel je wel eens met opvoedkwesties, wil je handvatten om beter met je kind(eren) om te gaan? Pedagoog Marlies Rekers van de Opvoedzaak kan je in twee tot drie sessies helpen een passende aanpak te vinden.

Reactie plaatsen
Reacties