We zijn er bijna: op vakantie met (jonge) kinderen

Gepubliceerd op 19 juni 2024 om 22:00

De langste dag is bijna aangebroken, de zomer start: tijd voor vakantie! Maar hoe kun je zelf ontspannen als je op stap gaat met jonge kinderen? Pedagoog Marlies Rekers geeft tips.

 

Bereid je kind voor op de vakantie

Jonge kinderen vinden het fijn als ze weten wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid en rust. Bereid je kind voor op de vakantie door concreet te vertellen wat jullie gaan doen: eerst een lange rit in de auto/vliegtuig, slapen in een tent of huisje?

 

Zorg voor structuur

Sommige kinderen hebben veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. Als je kind thuis gedijt bij structuur, dan geldt dat helemaal op vakantie. Bij jonge kinderen betekent dit zoveel mogelijk het vaste ritme aanhouden. Denk aan eet- en slaaptijden. Als je een bepaald ritueel bij het slapen hebt, doe dit dan ook in de vakantie. Vaste routines geven je kind houvast en rust.

 

Zorg voor herkenbaarheid

Jonge kinderen vinden het fijn als er dingen zijn van thuis die ze herkennen. Neem naast de knuffel en het slaapzakje bijvoorbeeld ook het eigen bordje, of het vertrouwde broodbeleg mee.

 

Tijd voor jezelf

Kinderen willen niets liever dan alle aandacht van papa of mama. Dus dit is het perfecte moment om je smartphone uit te zetten en er helemaal te zijn voor de kinderen. Wil je graag een boek lezen in het zonnetje? Speel dan eerst met de kinderen en neem daarna dat relaxmoment voor jezelf. Je zult je kinderen zien genieten en merken dat ze een stuk gezelliger en meegaander zijn.

Als je met z’n tweeën met kinderen op vakantie bent, kun je ook afspreken dat je afwisselend een uur iets voor jezelf te gaat doen. Maak een lekkere wandeling, bezoek een marktje of pak een terrasje.

 

Einde vakantie

Bereid de kinderen ook voor op het einde van de vakantie. Zij kunnen nog niet vooruitdenken en zich voorbereiden op wat er komen gaat. Wanneer ze ‘opeens’ weer thuis zijn, met alle regels en structuur van dien, kan dat dus even wennen zijn voor ze.

 

Heel veel vakantieplezier!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.