Slaap kindje, slaap: 5 slaaptips voor jouw kind

Gepubliceerd op 15 mei 2024 om 20:48

De zomer komt eraan! De dagen worden langer, de nachten korter. Ook slaapt je kind in deze periode vaak korter. Ongeveer een op de drie kinderen slapen tot hun vijfde jaar moeilijker in of niet door. Voldoende slaap is belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Maar slaap kun je niet afdwingen en dat kan lastig zijn. Als je kind slecht slaapt heeft dat impact op het hele gezin, omdat iedereen vermoeid raakt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kind voldoende slaap krijgt en doorslaapt? Deze slaaptips helpen jou en je kind hierbij. 

 

Aantal uren slaap per dag 

Hoeveel uren slaap hebben jonge kinderen gemiddeld nodig? Er bestaan grote individuele verschillen tussen kinderen. Onderstaande tijden kun je gebruiken als richtlijn. 

0-1 jaar: 12-16 uur per dag 

1-2 jaar: 11-14 uur per dag 

3-5 jaar : 10-13 uur per dag 

 

Een vast dagritme 
Kinderen gedijen bij structuur en regelmaat. Zo weten ze wat ze kunnen verwachten. Sta iedere dag om (ongeveer) dezelfde tijd op, stel een vaste bedtijd in en houd iedere dag ongeveer dezelfde tijden aan voor eten, wassen en aankleden. 

 

Een rustig einde van de dag 
Doe het laatste half uur voor je kind naar bed gaat geen drukke activiteiten meer. Zorg voor een rustige omgeving en laat het niet naar beeldschermen kijken vlak voor bedtijd. Misschien wil je kind nog even spelen of samen een spelletje doen. Zeg op tijd dat het bijna bedtijd is, zodat je kind weet dat het einde van de dag eraan komt. 

 

Een prettige slaapomgeving 
Zorg dat je kind het niet te warm of te koud heeft. Tussen de 16 en 18°C is een fijne temperatuur om te kunnen slapen. Kijk ook of de gordijnen (vooral in de zomer) niet te veel licht doorlaten. Is het te donker? Laat dan het licht op de gang aan of zet een nachtlampje neer. Een knuffeltje in bed kan een veilig gevoel geven. 

 

Een goed bed ritueel 
Kinderen vinden het fijn om de dag steeds ongeveer op dezelfde manier af te sluiten. Dat helpt ze om rustig te worden voor de nacht en geeft duidelijkheid. Zorg voor een vaste volgorde, bijvoorbeeld: wassen, pyjama aan, tandenpoetsen en daarna nog even voorlezen. Maak het bed ritueel niet te lang, 20 tot 30 minuten is voldoende. Laat je smartphone in de huiskamer en zorg dat je alle aandacht hebt voor je kind. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.