Hoor wie klopt daar kinderen…

Gepubliceerd op 16 november 2023 om 20:33

De Sint komt dit weekend weer in ons land. Een spannende tijd voor kinderen. Maar soms ook voor ouders: wanneer mag mijn kind de schoen zetten? M’n kind vindt het heel spannend. Hoe ga ik daarmee om? Wanneer vertel ik mijn kind de waarheid rond sinterklaas? Ik geef je tips voor een goede sinterklaastijd samen met je kinderen. 

 

  • Spreek af wanneer je kind de schoen mag zetten, bijv. in het weekend. Sinterklaas kan niet elke avond alle schoenen vullen. Vindt je kind het een eng idee dat Piet 's nachts in huis komt? Zet de schoen dan op een en andere plek (bv onder de brievenbus) of buiten in de tuin of het balkon.
  • Maak een kalender waar de verschillende activiteiten rond Sinterklaas op staan: de intocht, schoen zetten? Sint en Piet op school, de pakjes worden thuis bezorgd… Door de dagen af te strepen heeft je kind meer overzicht, dat is leuk en duidelijk: nog 3 nachtjes slapen en dan….
  • Gebruik de Sint niet als stok achter de deur wanneer je kind niet wil luisteren of eten: ‘Je krijgt alleen kadootjes als je je bordje leeg eet.’ Dan wordt het alleen maar spannender.
  • Zorg ook voor voldoende rust in deze periode. Ga lekker naar buiten om te spelen.
  • Forceer je kind niet om bij Sint of Piet op schoot te zitten als het dat niet wil. Laat het zelf bepalen of het dicht bij Sint wil zijn of alles liever van een afstandje bekijkt.
  • Kinderen zitten tot hun 7e in de magische periode: fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar en alles kan. Een man met een mantel op een paard op het dak, Pieten die door de schoorsteen kunnen, geen probleem. Daarna gaan ze twijfelen en kunnen lastige vragen stellen. Draai niet om de hete brij heen, laat ze zelf meedenken en wees eerlijk. Meestal vinden kinderen het leuk om de traditie voor jongere kinderen in stand te houden. Betrek hen bij de geheimzinnigheden, die je voor de jongere kinderen organiseert.

 

Ik wens jullie een hele fijne sinterklaastijd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.