(Be)schermtijd voor je kind

Gepubliceerd op 20 maart 2024 om 22:42

Spitsuur vlak voor het eten: je kind begint om aandacht te vragen en je bent écht nog even bezig in de keuken. De televisie biedt uitkomst. Herkenbaar? Soms kan een filmpje kijken of wat spelletjestijd op de tablet fijn zijn voor ontspanning. Bijvoorbeeld als je kind ziek is, bij verveling in de vakantie of als kinderen continu aandacht vragen. Bovendien kan het ook leerzaam zijn. Maar hoeveel schermtijd is te veel? Harde regels hiervoor zijn er niet, maar er zijn wel richtlijnen die je kunt aanhouden. 

 

0 tot 2 jaar
Het advies is helemaal geen schermtijd: Voor de ontwikkeling van een baby en dreumes is het niet nodig. Gezichten en stemmen van mensen zijn dat wel: vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk, en jouw stem is het allerbelangrijkste geluid. Van beeldschermen leert je baby nog niets, het wordt er alleen door afgeleid met alle felle kleuren en beweging. Baby’s ontwikkelen hun brein door ervaringen op te doen in de tastbare wereld, iets wat een plat scherm niet kan bieden. 

 

2 tot 4 jaar 
De meeste peuters vinden televisiekijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Als je samen met je peuter een beeldscherm gebruikt, let er dan op dat je kind niet overprikkeld raakt. Zorg ervoor dat andere activiteiten, zoals buitenspelen, bewegen, praten en voorgelezen worden, het meeste aandacht krijgen.  

De richtlijn is 5 tot 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Zorg dat je kind écht maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is. Het lijkt alsof je kind gemakkelijk langer bezig kan zijn met een tablet, maar de echte concentratie duurt maar een kwartier. Daarna komt het kind in een soort trance, waarbij het juist niet meer hoeft na te denken. 

 

4 tot 6 jaar
Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen. De richtlijn is dan ook 10 tot 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Om oogproblemen bij kinderen te voorkomen is er een handige regel bedacht: de 20-20-2-regel. Als je kind 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm heeft gekeken, zorg je dat je kind de ogen minstens 20 seconden rust geeft. Bijvoorbeeld door even in de verte te kijken. Zorg ook dat je kind het liefst 2 uur per dag buiten is. Daar kunnen ze lekker ver om zich heen kijken en dat is goed voor kinderogen. 

 

En je eigen schermtijd?

Belangrijk is dat je als ouder zelf het goede voorbeeld geeft: let op je eigen mediagedrag, want goed voorbeeld doet goed volgen. Pak je beeldscherm (telefoon, laptop) weer als de kinderen op bed liggen.  

 

Het is dus goed om je bewust te zijn van de schermtijd van je kind én van jezelf. Schermgebruik op jonge leeftijd is een directe voorspeller voor later. Als je kind van jongs af aan gewend is aan tv of tablet, is het een stuk lastiger om te minderen als ze eenmaal op de basisschool zitten. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.